KONOPLJINO ULJE hladno presovano, nerafinisano

Zašto hladno presovano?
Hladno presovano ulje dobija se mehaničkim ceđenjem semena, za razliku od industrijski dobijenog ulja koje se dobija hemijskim postupkom prilikom kojeg se seme uljarice potapa u heksan, derivat nafte. Za razliku od industrijski dobijenog ulja, hladno ceđeno ulje u potpunosti zadržava sve hranljive sastojke, pre svega esencijalne masne kiseline, kojima seme prirodno obiluje.

Zašto nerafinisano?
Za razliku od industrijski proizvedenog ulja koje mora da prođe kroz najmanje 6 faza rafinacije, jer inače nije za ljudsku upotrebu, hladno ceđeno ulje je potpuno čisto i ne mora da prođe ni kroz jednu fazu rafinacije.

Odlike: Konopljino ulje je zelenkasto žute boje i ukusom podseća na orašaste plodove. „Suncokretovo“ konopljino ulje dobijeno je postupkom hladnog ceđenja neoljuštenog semena konoplje. Kao i druga hladno ceđna ulja, ne prolazi ni kroz jednu fazu rafinacije. (Više o prednosti nerafinisanih ulja)

Zdravlje:  Od svih biljnih ulja, konopljino ulje sadrži esencijalne masne kiseline, omega 3 i 6, u najboljem odnosu (1:3). Ove masne kiseline, koje za razliku od drugih, naše telo nije u stanju da proizvede, zovu se esencijalnim jer su neophodne našem organizmu za normalno funkcionisanje. Zbog ključne uloge koju ove masne kiseline imaju u normalnom funkcionisanju kardiovaskularnog sistema, mozga, mrežnjače, žuči i drugih organa neophodno ih je unositi kroz hranu, i to u dovoljnim količinama.

Blagotvorno dejstvo omega 3 masnih kiselina na kardiovaskularni sistem je mnogostruk:

  •  spušta trigliceride do 65%
  • reguliše odnos dobrog i lošeg holesterola,
  •  reguliše visok krvni pritisak spuša visoke nivoe lipoproteina,
  •  vrlo jak faktor rizika kod srčnih oboljenja

Omega 3 i 6 esencijalne masne kiseline su gradivni materijal mnogih organa, a najviše mozga. Preko 60% mozga čine esencijalne masne kiseline, omotač svakog nerva u našem organizmu sazdan je od istih, svaka naša ćelija ima membranu u čiji sastav, ne samo da ulaze esencijalne masne kiseline, već igraju i ključnu ulogu u njenom metabolizmu.

Esencijalne masne kiseline potrebne su za proizvodnju serotonina i dopamina, neurotransmitera koji, između ostalog, utiču na dobro raspoloženje. Mnoga istraživanja rađena sa bolestima i poremećajima vezanim za nervni sistem, kao što su disleksija, autizam, anoreksija, hiperaktivnost, Alchajmer i opsesivno kompulzivni poremećaji ukazuju na nedostatak, pre svega, omega 3 masne kiseline kod bolesnika.

Prof. dr Etelka Dimić u svojoj knjizi „Hladno ceđna ulja“ kaže: “Kliničke indikacije u slučaju kojih se koristi ulje zrna konoplje kao pomoćno lekovito sredstvo, između ostalog, su: neurodermatitis, dijabetična neuropatija, predmenstrualni sindrom, reumatoidni artritis, itd. Smatra se da najmanje jedna kaška ulja zrna konoplje dnevno pozitivno utiče na mentalno zdravlje, otklanja osećaj umora i pozitivno utiče na opšte stanje organizma.“

Lepota: Od kako je ukinuta zabrana na gajenje vrsta konoplje koje nemaju visoki sadržaj psihoaktivnih materijala, ulje konoplje je na Zapadu postalo jako popularno, ne samo u ishrani, već i u kozmetičoj industriji. Kao i sva hladno ceđena ulja blagotvorno deluje na kožu. Radi lakše apsorpcije najbolje ga je naneti na vlažnu kožu. Konopljino ulje povoljno utiče i na rast i kvalitet kose. Najbolje je utrljati ga u kosu najmanje sat vremena pre pranja. Zatim oprati i isprati kosu kao i uvek.

Upotreba: Ulje od konoplje treba isključvo koristiti nezagrejano. Visoke temperature unišavaju masne kiseline. Može se koristiti u salatama, u šejkove, ili jednostavno piti na kašiku. U terapeutske svrhe preporučujemo 4-5 supene kašike dnevno 2 meseca, kasnije nastaviti sa 1-2. Za pospešivanje zdravlja 1-2 supene kašike je dovoljno. Mnogi stručnjaci smatraju da je ulje bolje uzimati uz hranu bogatu proteinima (sočivo, pasulj, jaja,meso) radi lakše apsorpcije. Dr Johana Budvig preporučje uzimanje ulja bogata omega 3 masnim kiselinama sa mladim sirom.

Iskustva: „Već 8 godina patim od problema izazvanih uvrnutom žučnom kesom. Kad god bih pojela nešo masnije, ili bih povraćala ili dobila proliv. Doktor mi je objasnio da se to dešava zbog naglog izlivanja žuči, i prepisao lekove koji su mi donekle pomogli. Onda sam od poznanice, koja ima isti problem, čula da pije konopljino ulje i da joj je mnogo bolje. Ja sam počela da pijem po jednu kafenu kašičicu dnevno i od tada gotovo da nemam vieš smetnji.”
T.R., Bači vinogradi

„Konopljino ulje sam počela da pijem zbog problema sa žuči koje sam dugo godina imala. Pila sam jednu supenu kašiku dnevno i već posle nekoliko dana osećala se bolje. 2 meseca kasnije otiša sam na redovnu kontrolu krvi. Na moje veliko iznenađenje holesterol mi je pao sa 10,8 na 7,4. Nisam imala čemu to da pripišem, osim konopljinom ulju i zato sam nastavila redovno da ga pijem.“
G.R., Subotica

Product in stock

Price: 495.00 RSD

Loading Updating cart...